Dartclub 't Klumpke

Terminologie

Zoals bij elke sport heeft ook darten zijn eigen terminologie. Aangezien de oorsprong in Engeland ligt zijn alle termen Engels, hoewel er voor sommige wel Nederlandse vertalingen zijn.

9-darter: Leg bij 501, die met 9 pijlen uitgegooid is.
Bed & Breakfast: Eén pijl in de single 5, één in de single 20 en één in de single 1. Dit is afkomstig van de vroeger Bed & Breakfast prijzen, de prijs was 26 pence.
Bottom of the house: Dubbel 3.
Bouncer: Dart die van het bord terugkomt en geen score tot gevolg heeft.
Bull('s eye) (of roos): Midden van het bord; 50 punten. Ook wel dubbel bull genoemd.
Double (of dubbel): De buitenste smalle ring van het bord en de bull's eye. Hierbij is de score het dubbele van het aangegeven getal.
Double Trouble: Het langdurig niet kunnen finishen op een dubbel.
Lolly: Alle 3 de pijlen in de single 1 gooien.
Madhouse: Dubbel 1.
Matchdart: De dart die gegooid wordt, waarmee de wedstrijd kan worden gewonnen.
Maximum: Score van 180, het maximaal haalbare met drie darts.
Maximum finish: Hoogste uitgooi: 170 (T20, T20, bull's eye).
Robin Hood: Situatie waar de punt van een pijl in de flight van een andere pijl die al in het bord zit wordt gegooid (pijl op pijl). Dit is te vergelijken met de legende van Robin Hood die een pijl splijt met de volgende pijl die hij afschiet.
Shanghai: Een combinatie van een triple, een single, en een double, alle drie van hetzelfde getal. Wordt meestal alleen gebruikt als term bij het getal 20. 120 wordt namelijk zo goed als altijd op deze wijze uitgegooid (shanghai 20). De totale waarde van een 'Shanghai' is zes keer de waarde van de single.
Single: De 2e, 4e of 5e ring van buitenaf. Hierbij is de score gelijk aan het aangegeven getal. Voor de 5e ring (single bull) betekent dit 25 punten.
Tops: Dubbel 20.
Treble (of triple): De 3e ring van buitenaf. Hierbij is de score het drievoudige van het aangegeven getal.

bron: wikipedia